SPECIALISATIE

8u/week

Regio Aarschot/ Diest/ Rotselaar

Ateliers:

• tekenkunst

• schilderkunst

• beeldhouwkunst

• keramiek

• project atelier

• grafiekkunst

• kantwerk


WAAR & WANNEER

De kortlopende studierichting specialisatie is enkel toegankelijk voor studenten die afgestudeerd zijn in het desbetreffende specifieke atelier.

In specialisatie staat het leerveld ‘in dialoog treden’ centraal. Het komt vanuit verschillende perspectieven aan bod en loopt doorheen de opleiding als een rode draad. Je gaat de dialoog aan met je eigen beeldtaal. Ook de verhouding leerling/ leerkracht is anders dan in de 4 de graad. Je leerkracht neemt namelijk een coachende en ondersteunende rol aan. Tot slot staat de dialoog tussen je werk en de omgeving centraal.

Je ontwikkelt een onderzoekende houding en je krijgt inzicht in de eigen manier van werken om meer te kunnen groeien als kunstenaar. Hierdoor ben je in staat om je eindproduct kritisch te evalueren en in vraag te stellen. Je bent als kunstenaar in staat om je stappen in het proces uit te zetten en toe te lichten.

Je leert een logboek aanmaken waarin je plan van aanpak voor de komende twee jaren staat beschreven. Het beschrijft het hoe (proces) en het wat (doel). Je project wordt hierin toegelicht. Wat wil je realiseren en hoe ga je dit aanpakken? Je onderbouwt je idee en je werk via een verantwoord zoeken, selecteren en kritisch bespreken. Het is een dynamisch document en kan constant bijgestuurd worden tijdens je proces in samenspraak met je leerkracht.

Specialisatie is geen automatische verderzetting van de 4 de graad. Je hebt de wil om je eigen werk en beeldtaal kritisch in vraag te stellen. Vanuit een open houding kijk je naar en reflecteer je over je eigen beeldtaal. Wie ben ik op dit moment als kunstenaar en hoe wil ik mij verder ontwikkelen als kunstenaar?

Toelatingsvoorwaarden:

–          Afgestudeerd en geslaagd in de optie

–          Intake gesprek interne jury. De jury bestaat uit vakleerkrachten van de academie.